طنین همتی|شهرآرانیوز، طلای سرخ خراسان این روزها در ثبات قیمت و کاهش فروش در زمینه صادرات و بازار داخلی به سر میبرد؛ بهطوریکه اگر در مقطعی پانصد تن صادرات این کالا گزارش میشد، اکنون این رقم به ۳۲۵تن رسیده که بهضرر صادرکننده و تولیدکننده است. اما کاش تنها مشکل بر سر راه صادرکننده زعفران فروش باشد؛ صادرکنندگان این روزها بهدلیل تصمیمات غیرکارشناسی و دستورالعملهای فوری تمایلی به صادرات این کالا ندارند و قاچاقچی زعفران اکنون میداندار این صنعت شده است.
غلامرضا میری، عضو شورای ملی زعفران، دراینباره در گفتوگو با شهرآرانیوز گفت: قیمت زعفران هم در دو ماه گذشته نوسان داشته، اما نه بهاندازه طلا و ارز و این نوسان در حد ۱۰۰ تا ۲۰۰هزار تومان بوده است. اکنون حداقل قیمت زعفران در بازار 24میلیون تومان و حداکثر قیمتی که از کشاورز خریده میشود، بسته به کیفیت زعفران حدود ۳۸میلیون تومان است.
بهگفته این صادرکننده، همه محصولات و کالاها از ابتدای سال تاکنون افزایش قیمت چشمگیری داشتهاند، اما زعفران تا این لحظه متأسفانه افزایش قیمت نداشته است و از فروردین تا الان آنچنان تغییر قیمتی نداشته است.
عضو شورای ملی زعفران تصریح کرد: باتوجهبه اینکه قیمت زعفران افزایش یافته و بهعنوان کالای لوکس مطرح است، سهم چندانی در سبد هزینههای خانوارها ندارد و حدود ۶۰ تا ۷۰درصد کاهش فروش داخلی داشته است.
دلیل اصلی کاهش صادرات طلای سرخ چیست؟
وی درباره دلیل کاهش صادرات در پنج ماه گذشته گفت: دلیل کاهش صادرات در ماههای گذشته بخشنامهها و دستورالعملهای فوری و بدون کارشناسی در اتاقهای بسته است.
به گفته این صادرکننده، تعهد ارزی از دیگر مشکلات بر سر راه صادرات و صادرکننده است. صادرکنندهای که زعفران صادر میکند، باید ارز را به کشور برگرداند. من صادرکننده هم وظیفه خودم میدانم که برگردانم تا به اقتصاد کشور کمک کنم. اما وقتی تصمیمات غیرکارشناسی باشد و بدون مشورت از بخش خصوصی صورت بگیرد، زمینه را برای کاهش صادرات فراهم میکند.
عضو شورای ملی زعفران گفت: بهدلیل تعهد ارزی، ارزی را که صادرکننده باید به کشور برگرداند، هزینهبر است. ارز اکنون در بازار آزاد ۳۲هزار تومان است، ولی من صادرکننده مجبورم ارز را در سامانه نیما حدود ۲۶هزار تومان تحویل دهم؛ یعنی هر دلار برای من صادرکننده حدود 6هزار تومان باید ارزانتر باشد. در مجموع اگر صادرکننده حدود ۱۶۰۰دلار صادرات میکند، با ارز ۲۶هزار تومانی برایش حدود ۱۰میلیون تومان زیان است.
وی اذعان کرد: در کنار این موضوع، ارزی که من صادرکننده وارد کشور میکنم، حدود ۳درصد هزینه دارد. قیمت پایه زعفران در گمرک که ما بخواهیم تسویه کنیم، حدود ۱۵۹۸دلار است، اما همان زعفران را ما بهقیمت ۱۴۰۰دلار صادر میکنیم.
میری با بیان اینکه صادرکننده برای صادرات همه این هزینهها را متحمل میشود تا چرخه صادراتش را فعال نگه دارد، افزود: از طرفی یک قاچاقچی زعفران بدون پرداخت این هزینه از مسیرهای غیرقانونی جنسش را خارج میکند و ملزم هم نیست ارز را به کشور برگرداند.
زعفران قاچاق در کشور هدف بین ۱۵ تا ۲۰درصد ارزانتر از قیمت صادرکننده فروخته میشود و من صادرکننده با سالها تلاش و سرمایهگذاری باید از دور نظارهگر قاچاق باشم که مشتریانمان را از دستمان خارج میکند.
وی تصریح کرد: این موضوعات به متولیان امر گفته میشود، اما توجیهشان این است که همه کالاهای صادرات باید تعهد ارزی داشته باشند. اما این را کارشناسان ما نمیدانند که کالاهای دیگر بهاندازه زعفران قاچاق نمیشوند و زعفران بهدلیل اینکه کالای خاصی است، بهراحتی و در حجم زیاد قاچاق میشود. متأسفانه این بستر قاچاق با اقدامات غیرکارشناسی و سختگیریهای زیاد، فراهم شده است و من صادرکننده هم از طرفی پاسخگوی هزینههای خودم نیستم و اکنون قاچاقچی میداندار صنعت زعفران شده است.
میری، صادرکننده، اضافه کرد: متأسفانه بخشی از صادرکنندگان هم وقتی میبینند مسیرهای قانونی برای آنها هزینهبر است، تشویق میشوند از مسیرهای غیرقانونی قاچاق کنند.
عضو شورای ملی زعفران یادآور شد: من صادرکننده که از سال۱۳۴۸ در این بخش فعالم، در مقطعی پنج تن زعفران صادر میکردم، ولی اکنون به مرز ۳۲۵تن رسیده است. تقاضا میکنیم مدیران تصمیمگیرنده به حرف و پیشنهاد صادرکننده گوش کنند. متأسفانه شرایطی که سد راه صادرات و صادرکننده است، مطلوب نیست. متأسفانه بستری که صادرکننده برای اشتغال افراد درست کرده است، رفتهرفته کوچکتر میشود، درحالیکه دولت برای ایجاد اشتغال باید هزینههای هنگفتی پرداخت کند. اگر از بخش خصوصی حمایت شود، مشکل اشتغال هم حل میشود.